21-10-13

Yves Desmet: 'Heeft de justitie de ogen gesloten' ?

Uit het archief:

'Corruptie en schriftvervalsing door een Brussels magistraat'

14/08/2009 - In een nooit geziene demarche heeft de federale gerechtelijke politie van Brussel justitieminister Stefaan De Clerck gevat in een onderzoek naar corruptie en schriftvervalsing door een Brussels magistraat. 

Uit frustratie omdat het dossier door de korpsoversten van die magistraat niet voldoende is opgevolgd. Dat betekent twee dingen: dat de frustratie erg groot moet zijn, en dat het dossier redelijk zwaar is. "Er zitten mensen in de cel tegenover wie minder bewijslast bestaat", viel gisteren te horen.

De implicaties van dit dossier zijn moeilijk te overschatten. Vooreerst duiden ze op een totale vertrouwensbreuk tussen de topspeurders van dit land en de Brusselse rechtbank, terwijl je als burger toch hoopt dat die twee instanties zo nauw mogelijk zouden samenwerken. Er blijkt integendeel een oorlog bezig te zijn. 

Sommigen gewagen nu al van "de zaak-Dutroux voor de gerechtelijke wereld", want net zoals die zaak de politiehervorming mogelijk maakte, zal deze, mochten de beschuldigingen bewezen worden, de magistratuur voorgoed veranderen. Men zal zich dan immers niet langer achter de onafhankelijkheid kunnen wegsteken om iedere vorm van extern toezicht en controle te blokkeren.

Volgens sommigen zit hier net een van de redenen dat het dossier jarenlang bij de gerechtelijke overheden onbehandeld bleef: de angst om de eigen vuile was buiten te hangen. Er kunnen ook andere redenen dan puur corporatistische spelen. Want indien de corruptie bewezen wordt, zijn de repercussies gigantisch: iedereen die ooit een negatief vonnis van de betrokken rechter kreeg, kan dan immers eisen dat de zaak opnieuw wordt behandeld en schadevergoeding eisen. Er zouden de Belgische staat in dat geval miljoenenclaims kunnen wachten. Ten slotte is het ook gewoon mogelijk dat politie en gerecht de feiten - waarover nog grote onduidelijkheid bestaat - totaal anders inschatten.

Hoe dan ook: dit dossier verdraagt niet de minste onduidelijkheid. Ofwel is de politie zonder voldoende redenen aan een heksenjacht op een magistraat begonnen, ofwel heeft het gerecht jarenlang zijn ogen gesloten en geweigerd een rotte appel uit de eigen mand te halen. Het is het één of het ander, en beide mogelijkheden kunnen niet anders dan tot grote gevolgen leiden. 

In vergelijking met deze bom onder de rechtbank van Brussel, en bij uitbreiding onder ons hele gerechtelijk systeem, zijn de ontsnappingen van de laatste weken nauwelijks een bagatel te noemen.

Yves Desmet 
Politiek commentator

http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/968195/2009/08/14/Bom.dhtml

De commentaren zijn gesloten.