20-08-13

Britse overheid schendt persvrijheid

__censuur.jpg

Intimidatie van vrije pers door Britse overheid is ontoelaatbaar

 
De Piratenpartij is geschokt door de recente schendingen van de persvrijheid door de Britse overheid.
 
Op basis van de omstreden Terrorism Act uit 2000 is afgelopen zondag de partner van journalist Glenn Greenwald negen uur vastgehouden en verhoord op Heathrow Airport. Dit verhoor had niets te maken met een concrete terroristische dreiging. Het lijkt volledig betrekking te hebben gehad op het NSA-afluisterschandaal dat door klokkenluider Edward Snowden aan het licht is gebracht via onder andere The Guardian, de Britse krant waarvoor Greenwald werkt. Het feit dat de partner van een journalist de maximaal toegestane negen uur is vastgehouden, kan niet anders worden uitgelegd dan een poging tot intimidatie.
 
Daarnaast heeft The Guardian bekend gemaakt dat ze onlangs genoodzaakt was om toe te staan dat de Britse geheime dienst harde schijven vernietigde waarop door Snowden gelekte documenten stonden.
 
De Britse overheid beperkt hiermee op ontoelaatbare wijze het functioneren van de vrije pers en schendt de grondrechten van burgers, journalisten en nieuwsorganisaties.
 
De Piratenpartij vraagt minister Timmermans om deze aantastingen van essentiële grondrechten scherp te veroordelen en de Britse vertegenwoordiging in Nederland te ontbieden om uitleg te geven over het optreden van de Britse overheid. 
 
====
 
Contact:
Piratenpartij Nederland.
E-mail:press op piratenpartij.nl
Meer informatie:
Dirk Poot - 06-46751675

De commentaren zijn gesloten.