17-07-13

Paul Verlaine en Arthur Rimbaud

Art.Paul Verlaine.Arthur Rimbaud 1873.jpg

Paul Verlaine en Arthur Rimbaud zijn twee van de bekendste Franse dichters uit de 19de eeuw. Ze hadden een stormachtige relatie die in 1873 uitmondde in een schietpartij in Brussel, waarbij de jonge Verlaine (19 jaar) zijn tien jaar oudere vriend neerschoot.

Beide dichters leven in die tijd in Londen, maar Verlaine komt naar Brussel om de scheiding met zijn vrouw Mathilde te regelen. De jonge dichter komt op 4 juli 1873 aan in Brussel, waar hij in het 'Grand Hôtel liégeois' verblijft (Vooruitgangstraat). Rimbaud vraagt hem terug te keren naar Londen, maar er gebeurt niets. Verlaine koopt een revolver bij een wapenhandelaar in de Sint-Hubertusgalerijen en dreigt ermee zichzelf te doden. Rimbaud en de moeder van Verlaine komen naar Brussel en samen met Paul vestigen ze zich in het hotel 'A la ville de Courtrai' in de Brouwersstraat.

Op 10 juli 1873, rond 2 uur 's nachts, komt het in dat hotel tot een aanvaring tussen beide dichters. Een dronken Verlaine schiet twee keer op zijn vriend, die wordt geraakt in de pols. Samen gaan ze naar het Sint-Jansziekenhuis. Rimbaud wil terugkeren naar Frankrijk, maar vlakbij het station Brussel-Zuid volgt een nieuwe ruzie waarbij Verlaine opnieuw zijn wapen trekt. Op verzoek van Rimbaud grijpt een agent meteen in. Verlaine wordt opgepakt en naar de gevangenis overgebracht. 

Verlaine werd uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar gevangenis.

Foto: Paul Verlaine en Arthur Rimbaud, 1873

Het politieverslag van de ruzie tussen Verlaine en Rimbaud wordt bewaard in het Archief van de Stad Brussel:
http://www.brussel.be/artdet.cfm?id=792

Commentaren

This photograph looks like a fake !

Gepost door: Christian | 12-12-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.